Blog
Migren - Vestibüler Migren
Eğer baş ağrınız ataklar halinde ortaya çıkıyorsa bu ağrıya migren ağrısı diyebiliriz. Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebiliyor. Migren ağrılarının çoğunun çok şiddetli seyrettiğini söyleyebiliriz. Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı olanlar baş ağrına eşlik eden bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar. Yine de tam bir migren tanısı koymak için uzun bir süreç ve uzman doktor kontrolü çok önemlidir.
Burun Eti Nedir?
Burun eti; burun içerisinde bulunan; solunan havayı temizlemek, sıcaklık açısından dengelemekle görevli olan yapılardır. Tıp literatüründe konka olarak da tanımlanan burun eti; sağ ve solda 3’er adet olmak üzere toplam 6 tanedir. Burun eti aynı zamanda ortamın sıcaklığına göre şişebilen ya da büzüşebilen kan damarları bakımından zengin olan bir yapıdır.
Burun Estetiğinde Merak Edilenler
Bu operasyonun temel hedefi yüzünüzle uyumlu doğal ve daha iyi görünen bir buruna ulaşmaktır. Hastalarımıza sıklıkla söylediğimiz “Sizi tanımayan biri 6 ay sonra burun estetik ameliyatı olduğunuzu anlamamalıdır.” Ameliyatlı burun düzgün, doğal olmalıdır. Fakat “ben ameliyatlıyım” diye bağırmamalıdır.
Tükürük Bezi Ameliyatı
Tükürük bezi ameliyatı, genelde tükürük bezinde oluşan tümörleri almak amacıyla yapılmaktadır. Tükürük bezi insan vücudunda iki şekilde bulunmaktadır. Bunlar minör ve majör tükürük bezleri olarak isimlendirilmektedir. Minör tükürük bezi, ağızdan başlayıp gırtlağa kadar uzanan mukoza yapısında yer almaktadır. Majör tükürük bezleri ise dilaltı, kulak önü, çene altında bulunmaktadır. Tükürük bezleri, ağız bölgesini dezenfekte eder, bağışıklık sistemini korur ve ağız boşluğunun kurumasını engeller. Bunun yanında sindirimi başlatır, gıdaların ısısını ayarlar, gıdaların dokusunu yumuşatarak yutmayı kolaylaştırır. Ayrıca ağız bölgesini virüslere karşı koruduğu da bilinmektedir.
Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Burun tıkanıklığı tedavisi; burun tıkanıklığını sürekli ya da sık sık yaşayan kişilerin mutlaka başvurması gereken bir süreçtir. Burun tıkanıklığı problemi anatomik problemler ya da alerjen faktörü ile açığa çıkmaktadır ve uygulanacak tedavi öncesinde burun tıkanıklığına neden olan faktörler ayrıntılı bir şekilde araştırılmalıdır.
Burunda kıkırdak, kemik eğriliği, burun etinin (konkanın) büyümesi,kronik sinüzitler, burunda polipler, geniz eti büyümesi gibi problemlerin yanı sıra bu problemlere bağlı olarak enfeksiyon ve iltihaplar da burun tıkanıklığına neden olabilmektedir.
Burun Tıkanıklığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Burun tıkanıklığı; çeşitli nedenler ile solunan havanın burundan akciğerlere ulaşmadan önce nemlenip temizlenememesi olarak açıklanabilmekle birlikte birden fazla nedeni bulunmaktadır. Son yıllarda burun tıkanıklığı şikayetinde artış yaşanmakla birlikte söz konuşu problemin tedavisi nedenlerine bağlı olarak planlanmakta ve uygulanmaktadır.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Tedavisi
Bebeklerde burun tıkanıklığı belirli bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda herhangi bir hastalık olmaksızın da yaşanabilmektedir. Burun tıkanıklığının tek mi yoksa iki taraflı olduğu, burun tıkanıklığına eşlik eden enfeksiyon, hırıltı ya da burun akıntısının varlığı da değerlendirilmelidir.
Boyunda Lenf Bezi Şişmesi
Boyunda lenf bezi şişmesi konusu son zamanlarda çok merak edilen bir konu. Bu nedenle lenf bezi şişmesi nedenleri ve tedavisi hakkında bilgilendirmek istedim. Lenf bezi vücudun tüm bölgelerinde olabileceği gibi boyunda lenfinde de bulunmaktadır. Bazı bölgelerdeki lenf bezleri şişme eğilimindedir; boyunda lenf bölgesinde yer alan lenf bezleri de bu özellikte olan dokulardır.
Lenf bezi şişmesi fizik muayene sırasında ya da günlük yaşamda tespit edilebilmektedir. Lenf bezinin büyümesi daha çok çeşitli enfeksiyonlara bağlı olmakla birlikte romatizmal hastalıklar ya da kanser nedeni ile de yaşanabilmektedir.
Kepçe Kulak Operasyonu
Otoplasti, kulak kepçesi görünümünün düzeltilmesi için yapılan ameliyata verilen isimdir. Otoplasti ameliyatı ile, halk arasında kepçe kulak olarak da adlandırılan, aşırı belirgin görünümlü kulak kepçesi düzeltilebileceği gibi, doğumsal veya travma benzeri sebepler yüzünden gelişmemiş veya görüntüsü bozuk olan kulak kepçesi ve kulak memesi yeniden şekillendirilebilir. Kepçe kulak özellikle çocukluk çağında sosyal ve ruhsal açıdan olumsuzluklara neden olur. Büyüdükçe kreş, yuva, okul gibi sosyal ortamlara giren çocuklar, kulaklarının görünümü nedeni ile acımasız tepki ve eleştirilere maruz kalabilirler.
Öksürük Neden Olur?
Sağlıklı insanda öksürük normal bir reflekstir. Süreklilik arz etmesi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Akut yani aniden ortaya çıkan öksürüğün nedeni genellikle bulunur ve tedavisi kolaydır. 3 haftadan fazla süren öksürükler ise kronik öksürük olarak adlandırılır ve daha derin araştırılmalıdır. Öksürüklerin önemli bir kısmında neden birden fazla olabilir.
Erişkinlerde öksürüğün en sık sebepleri; üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları, sigara, geniz akıntısı, sinüzitler, allerjik hastalıklar, kirli hava, bazı ilaçlar ve reflü hastalığıdır. Daha az sıklıkla kronik akciğer hastalıkları, bronşektazi, KOAH, akciğer kanseri, psikolojik nedenlerle de görülebilmektedir.
Allerjik Rinit (Saman Nezlesi)
Allerjik rinit modern çağın en çok görülen hastalıklarındandır. Ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Bir çalışmada Avrupa’da 30 yıl sonra her iki kişiden birinin alerjik riniti olacağı bildirilmiştir.
Nezle İle Grip Arasındaki Farklar Nelerdir?
Nezle, soğuk algınlığı ile grip karıştırılmaktadır. Grip daha ağır seyreden, ciddi kas ağrılarının da eşlik ettiği ve İnfluenza virüslerinin neden olduğu bir hastalık iken, nezle Rinovirüslerin etken olduğu daha çok burun akıntısı, ateş ve sık hapşırıkla seyreden ve daha hafif bir rahatsızlıktır. Grip çok daha ciddi tablolara ve ölümlere yol açabilmektedir. Bunlar içinde pnömoni (zatüree) sık görülebilen bir komplikasyondur.